Välineet 2020-11-10T15:02:20+00:00

Vastuullisen vapaa-ajankalastajan välineet

Vastuullinen kalastuksen harrastaja ottaa kalojen hyvinvoinnin huomioon myös välinevalinnoillaan. Fiksut välinevalinnat ja niiden oikeaoppinen käyttö takaavat, että kalastus on sujuvaa ja turvallista sekä kalan, että kalastajan kannalta.
Vapa, kela ja siima tulee valita kalan koon mukaan. Liien keveät välineet voivat voivat rikkoontua ja vaarana on esimerkiksi siiman katkeaminen, jolloin koukku jää kalan suuhun. Liian keveillä välineillä myös väsytysaika pitenee tarpeettomasti, jolloin mahdollisesti vapautettava kala voi uupua liiaksi.  Ei kuitenkaan kannata valita liian raskaita välineitä. Sopivilla varusteilla kalan voi väsyttää ripeästi ja määrätietoisesti. Väsytyksessä tulee välttää turhaa repimistä.

Koukkujen määrää ja kokoa kannattaa vähentää. Valitsemalla väkäsettömät koukut tai puristamalla väkäsen pihdeillä pois saat koukut helposti irti kalasta. Ylimääräiset koukut lisäävät vapautettavan kalan verenvuodon riskiä. Liian suuren koukut puolestaan pureutuvat tarpeettoman syvälle. Lue lisää aiheesta.

Haavin on hyvä olla riittävän iso, jotta kalan haaviminen käy nopeasti. Havaksen tulee olla pienisilmäistä ja solmuttomasta materiaalista valmistettua. Tällainen havas ei vahingoita kalan eviä tai ihoa. Nykyisin markkinoilla on myös kumisella havaksella varustettuja haaveja, ja ne ovat tähän tarkoitukseen omiaan.

Pihdit kuuluvat vapakalastajan perusvälineistöön. Niiden avulla koukun iroittaminen käy nopeasti ja turvallisesti. Hauenkalastaja tarvitsee pitkiä (n. 25 cm) mittaisia pihtejä, sillä isolla hauella on iso kita ja koukut voivat olla syvällä kidan perällä. Muiden lajien kohdalla riittää lyhyemmät koukunirroituspihdit. Etenkin hauenkalastajan tulee varautua myös pitkillä katkaisupihdeillä, sillä joskus on kalan hyvinvoinnin kannalta parasta katkaista tiukasti kiinni jääneet koukun haarat.
Vastuullinen kalastaja pitää kalareissuilla mukana myös vaakaa, jolla kalan voi nopeasti punnita. Ennätyskalaakaan ei tarvitse viedä muualla punnittavaksi, vaan punnituksen voi hoitaa heti rannassa. Muiston kalasta saa tallennettua esimerkiksi puhelimen kameralla. Vapautettavaa kala ei ikinä saa laittaa suoraan puntarin koukkuun roikkumaan, vaan se punnitaan aina jonkinlaisessa pussissa tai haavissa.

Punnitussäkki on erinomainen väline paitsi kalan punnitsemiseen, niin myös sen lyhytaikaiseen säilytykseen. Vedessä olevassa säkissä kala säilyy hyväkuntoisena sen aikaa, kun kalastaja valmistelee esimerkiksi kameraa tai mittausvälineitä käyttökuntoon. Pienemmä kalat, kuten vaikkapa ahvenet ja monet särkikalat voi punnita esimerkiksi muovipussissa.

Vapautusmatto suojaa kalan ihoa ja sen limapintaa, silloin kun kala on poissa vedestä. Vapautettavaa kalaa ei tule ikinä laskea hiekalle tai mulle karkealle pinnalle, jotta sen limapinta ei vaurioidu. Ehjä limapinta on kalan tärkein keino taudinaiheuttajilta suojautumisessa. Etenkin talvisessa hauenkalastuksessa vapautusmatto on korvaamaton apuväline.

Katso video kalan vapauttamisessa käytettävästä välineistöstä ja sen käytöstä