SIMOJOKI
Simojoki soveltuu puitteiltaan hyvin harjuksen ja lohen perhokalastukseen ja rantakalastukseen.
YMPÄRISTÖ B
Simojoki on 170 km pitkä lohijoki aivan eteläisessä Lapissa. Vuonna 2007 Simojoella järjestettiin perhokalastuksen MM-kilpailut. Joki saa alkunsa Simojärvestä ja joelle tulee putouskorkeutta yhteensä 179 metriä. Profiililtaan jyrkästi laskevassa joessa on yli sata suurempaa koski ja virtapaikkaa. Joki ruopattiin aikoinaan uittoa varten, mutta Lapin ympäristökeskus on tehnyt joen koskilla mittavia kalataloudellisia kunnostuksia ja lohen poikastuotantoalueet ovat kunnossa. Simojoen veden laatua rasittaa sekä turvetuotanto että metsien käsittely, kuten ojitukset. Veden väri on ruskehtavaa. Kuitenkin veden laatua voidaan edelleenkin pitää hyvänä. Joki on aivan latvaosiltaan erämaista ja asumatonta, mutta Portimojärvestä merelle harvakseltaan mökkien ja maatalojen värittämää. Portimosta merelle saakka joen molemmin puolin kulkevat tiet eivät juurikaan näy joelle, joka on erittäin helposti saavutettavissa. Asutuksen ja mökkirakentamisen vuoksi ympäristöluokitus on B. Joen yläosissa paikoin A.
Ympäristöinfo: Lapin ELY-keskus puh. 0295 037000 (vaihde) . Ympäristöhallinnon vesistöennuste Simojoen vesistöalueelle internetissä.
Simojoen koskialueilla harjus on yleinen saalis.
KALASTO A
Luontaiset kannat: Lohi, harjus, taimen, siika, hauki, ahven, säyne, särki, lahna, seipi
Istutetut kannat: Taimen, harjus
Simojoen lohikanta on maamme viimeisiä luonnonvaraisia lohikantoja. Lohi-istutukset jokeen on lopetettu ja kaikki lohet ovat luonnonkudusta peräisin. Joessa on lisäksi kohtuullinen harjuskanta, sekä joen yläosalla myös jonkin verran taimenta.
Lohen suosituinta pyyntialuetta on Simojoella jokisuun koskialueelta aina Portimojärveen saakka. Satunnaisia nousijoita saadaan myös joen latvoilta, mutta siellä lohi on harvalukuisempi. Lohi aloittaa nousunsa Simojokeen yleensä touko-kesäkuun vaihteessa. Nousuhuippu ajoittuu kesäkuun loppuun. Parasta kalastusaikaa on juhannuksesta aina elokuulle saakka. Joessa on elinvoimainen harjuskanta ja erityisesti joen yläosalla Ranuan kunnan alueella on hyviä harjuksen kalastukseen sopivia koskia.
Joki soveltuu erityisesti perhokalastukseen helppokulkuisten ja kahlattavien rantojen vuoksi. Käytetyimpiä vieheitä lohelle ovat mustat ja hivenen puna-oranssin sävyiset perhot. Harjusta pyydetään perholla hyönteisjäljitelmillä. Lohta tavoittelevan heittouistelijan siiman päässä on useimmiten lusikkauistin, joiden väreinä suositaan hopea-sinistä ja kuparia.
Kalastusinfo: Joen alaosalla (Simon kunnan alue) Nousulohi ry:n edustaja Tapani Kuusela puh. 040-7052 241. Metsähallitus Jyrki Satta puh. 0206 39 7428. Internetissä Simojoki.com ja Metsähallitus Eräluvat.fi.
Simojoen varrella on kalastajien palveluvarustuksena useita laavuja koko joen matkalla.
PALVELUT B
Simojoki on noussut kotimaisten kalamiesten suosioon. Kalastajat käyvät joella harjuksen ja lohen pyynnissä. Jokivarressa on alaosalla kolme taajamaa, Simon kirkonkylä, Alaniemi ja Ylikärppä. Joen yläosa virtaa Ranuan kunnan alueella.
Alaniemellä: Simojoen Lohiranta, puh. 0400-691351, 16 vuodepaikkaa, 2- ja 4-hengen huoneita, sauna, veneiden vuokraus, kalastustarvikekauppa, esteetön kalastuslaituri, ateriapalvelut. Lapinkoski, puh. 045-3327932, vuokramökit Kojamo ja Titti (maks. 6 hlö), rantasauna, vuokraveneitä, kalastusvälineitä ja kalastusopastusta. Simossa: Lapin Rinki leirintäalue puh. 041-3174940, mökkimajoitusta, asuntovaunupaikoitusta, sauna, pakasteet kaloille ja luvat. Jokivarresta löytyy lisäksi yksittäisiä vuokramökkejä. 38 km jokivartta ylöspäin sijaitsee SF-Caravan leirintäalue Hopeaperä. Lomarengas vuokraa useampia mökkejä Simojoen rannasta.
Jokivarren teille on järjestetty opasteita, joiden avulla kalastaja pääsee sopiville kalapaikoille. Lisäksi jokivarteen on rakennettu tulipaikkoja, sekä veneiden ja kanoottien vesillelaskupaikkoja. Laskuluiskia on Alaniemessä ja Portimossa.
Kalastusopaspalvelut: Tuomo Kesonen, puh. 0400-394 066, Lapinkoski puh. 045-3327932.
Simojoelle on saatavissa kaksi eri yhteislupaa. Simon kunnan alueella joen alajuoksulla yhteislupien myyntiä hallinnoivat Metsähallitus ja Nousulohi ry. Yhteislupa kattaa lähes kaikki yksityiset ja valtion vesialueet Simon ja Ranuan kuntien rajalta merelle saakka. Asiakkaille varatut kalastusalueet Louhelankari Simojoen Lohirannassa ja Lapinkoski. Simon kunnan alueen yhteislupaa myy Alaniemellä Simojoen Lohiranta puh. 0400-691351. Simon kunnan alueen yhteislupaa myydään myös Metsähallituksen Eräluvat.fi nettikaupassa.
Ranuan kunnan alueella yhteislupaa hallinnoi Metsähallitus. Yläosan yhteislupa kattaa jokialueen Simojärvestä Simon ja Ranuan kunnanrajalle saakka. Eräluvat.fi myy joen yläosan yhteislupaa nettikaupassa.
Palveluinfo: Simon kunta puh. 016-269 111. Ranuan kunta. Visit Ranua.
Esitteet: Simojoen kalapaikkaopas. Simojoki – Hyvän mielen lohijoki.
Päivitetty 3.6.2024 Petter Nissén