OULUJOKISUU JA MERIALUE
Oulujokisuu on suosittu kaupunkikalastuskohde. Vaellussiian venepilkintä on paikallinen loppusyksyn erikoisuus.
YMPÄRISTÖ C
Oulun kaupungin alueella kalastus keskittyy pääasiassa Merikosken voimalaitoksen alakanavan alapuolelle, jossa saaliiksi saadaan lohta, meritaimenta ja siikaa. Lohet ja taimenet voivat vaelluksellaan ohittaa Merikosken voimalaitoksen vuonna 2003 käyttöön otetun kalatien ansiosta. Ympäristöltään jokisuun alue on kaupunkikalastuskohde. Pohjoisranta on tyypillistä kaupunkimaisemaa kerrostaloineen ja kivettyine rantoineen. Etelärannalla on kaupungin puistoaluetta, jota useat sillat ja tiet rikkovat. Jokisuun merialue on uistelijoiden suosiossa.
Merialue alkaa suualueen saariryhmän jälkeen. Oulun edustalla on useita saaria, jotka ovat luontoarvoistaan johtuen rauhoitettuja. Varsinaista luonnonsuojelualuetta kohteessa ei ole. Oulun edustan merialuetta hallitsee Enson Oulun tehdasrakennukset, jotka näkyvät kauas merelle. Alueen saarissa on paljon loma-asutusta. Hailuodon saari tarjoaa puhdasta luontoa. Se sijaitsee 40 km Oulusta, josta lautalla 7 km. Oulun edustan veden laatu on teollisuudesta huolimatta niin hyvää, että siellä viihtyvät vaativatkin kalalajit. Ympäristöluokitus kaupunkimaisuudesta johtuen Merikosken alapuolisella jokiosuudella C ja merialueella B.
Ympäristöinfo: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038000.. Web-kamerasta voi seurata Merikosken kalatietä kalaportaan aukioloaikoina. Ilmatieteenlaitoksen internetsivuilla meriveden korkeus Oulussa.
Siian lippousta eli haavimista Merikosken alapuolella.
KALASTO B
Luontaiset kannat: Hauki, ahven, made, särkikalat
Istutetut kannat: Meritaimen, lohi, siika, kirjolohi, kuha.
Oulujokisuuhun istutetaan vesivoimayhtiöiden velvoitteena taimenen, lohen ja siian poikasia, sekä Merikosken voimalaitoksen yläpuolelle pyyntikokoisia kirjolohia.
Merikosken voimalan alapuolinen alue on suosittua lohen ja taimenen soutu-uistelualuetta, josta saadaan ajoittain hyvin saalista.
Alempana jokisuussa on hyviä siian ja ahvenen pilkkipaikkoja, sekä kesällä onkipaikkoja.
Merialueella harjoitetaan lähes pelkästään taimenen vetouistelua. Kalastus keskittyy pääasiassa veneestä tapahtuvaan veto- ja soutu-uisteluun. Tyypillisiä vieheitä ovat lohen ja taimenen pyyntiin tarkoitetut lusikat ja vaaput. Tummasta veden väristä johtuen vieheiden värit ovat punaisen ja fluorivärien sävyttämiä. Kalastuskausi on Merikoskessa läpi vuoden, muualla parhaat saaliit saadaan heinäkuusta lokakuuhun.
Kalastusinfo: Kainuun ELY-keskus puh. 0295 023500.. Internetissä Oulun kaupungin kalastussivut.
Veneranta Oulujokisuussa.
PALVELUT A
LÄHIKALASTUSPAIKKA – kaupungin lähistöllä sijaitseva kalastuskohde.
Oulun kaupunki kalastusalueen välittömässä läheisyydessä tarjoaa matkailijalle monipuoliset palvelut sekä majoituksen että muiden sektoreiden osalta. Kalastustarvikevalikoimaa voi täydentää kalastuksen erikoisliikkeissä: Tiura-Uistin puh. 08-311 0926 ja Kalakaveri puh. 08-530 6958. Kalastuskohteiden lähistöllä sijaitsee merihenkinen palvelukeskus Nallikari Camping puh. 044-703 1353. Alueella on mökkimajoitusta ja kylpylähotelli Eden. Kalastusopaspalveluita Oulujoelle ja merelle tarjoaa Kalaelämys puh. 0400-684 038.
Saavuttavuudeltaan Oulun kalastusalue on erinomainen. Lentokenttä on lähellä ja junayhteydet ovat erinomaiset. Kaupungin alueella on useita venesatamia, joista voi omankin veneen laskea vesille.
Oulun kaupungin vesialueille myydään viikko, kuukausi ja vuosilupia. Kalastusluvat on mahdollista ostaa myös matkapuhelimella. Lupien hinnat ja myyntipaikat, sekä kalastussäännöt löydät internetistä Oulun kaupungin kalastussivuilta.
Palveluinfo: Oulun kaupungin matkailu puh. 08-5584 1330.
Esitteet: Vapakalastus, Passiiviset pyydykset, Oulun kaupunki.
Päivitetty 18.6.2014 / PN