MERIKARVIANJOKI
Merikarvianjoki, Stäävitkoski.
YMPÄRISTÖ B
Merikarvianjoki virtailee vaihtelevasti peltojen ja metsien halki. Leveys vaihtelee n. 15-50 metriin. Joki on kovapohjaisena helppo kahlata, kiviä on runsaasti. Luonnonarvoltaan arvokkaitakin rantoja löytyy, mm. Lankosken luonnonuoma sijaitsee kauniissa koskilehdon luonnonsuojelualueella (A). Luonnonuoman yläpäähän tehty kalaporras turvaa kalojen kulun Lankosken padon ohi ja takaa kohtuullisen virtaaman voimalaitoksen ohi. Merikarvianjoen kunnostus 1996 paransi kalaston elinoloja koko joella. Vesi on humusväritteistä, näkösyvyydeltään kohtalaista. Veden laatu on hyvä, happamuusongelmia ei ole eikä jokeen lasketa teollisuuden tai taajama-asutuksen jätevesiä.
Kalastusalueen pituus on noin 24 km alkaen Lankoskelta ja päättyen mereen. Suosituimmat koskialueet ovat Lankoski (kaksi haaraa), Puukoski, Stäävitkoski, Vaadinkoski ja Holmankoski sivuhaaroineen. Koskialueiden yhteispituus on yli 5 km.
Lankoskella on museosilta, 1835 rakennettu mylly ja kalaporras. Kahvila Köffin vierestä alkaa luontopolku, joka kulkee osin jokivarressa luonnonsuojelualueella.
Ympäristöinfo: Satakunnan ELY-keskus puh. 020 636 0150.
Kalle Auramaa ja Holmankosken kirjolohi.
KALASTO B
Luontaiset kannat: Hauki, ahven, säyne, harjus, siika
Istutetut kannat: meritaimen, lohi, kirjolohi
Kalakantojen hoidossa edistetään joen luontaista kalantuotantoa niin kalastussäädöksin, hoitotoimin ja kalataloudellisin kunnostuksin. Kunnostetuille koskialueille istutetaan lohikalojen poikasia.
Paras aika: Meritaimenenet tai talvehtineet taimenet saadaan alkukaudesta, jolloin vettä on runsaasti. Yleisin saalis on istutettu kirjolohi. Säyneet nousevat myös merestä jokeen. Vesien laskiessa ja lämmetessä harjus nousee koskialueille, kuten myös kirjolohi, taimen ja säyne. Syksyllä virtaaman kasvaessa paranevat mahdollisuudet saada merestä noussut meritaimen tai lohi. Kaikki taimenet, lohet, siiat ja harjukset on aina vapautettava koko Merikarvianjoen alueella. Mieluinen yllätys voi olla 1-3 kg vaellussiika, joka nousee jokeen kudulle. Joesta on viimevuosina löytynyt jonkin verran luonnonkudusta syntyneitä merilohen poikasia.
Kalastus tapahtuu vapavälinein joko uistimin tai perhoin. Joen koko ja kalasto suosivat perhokalastusta. Runsaan veden aikaan perhot saavat uistimista kovan vastuksen. Keväällä käytetään 8 – 1.0 streamereitä, lohiperhoja , uppoperhoja ja nymfejä ja uistimista 5 – 10 cm vaaput sekä lipat ja jigit. Värikkäät vaaput, esim. kulta/oranssi ja hopea/punainen ovat hyviä. Kesällä suositellaan 18 – 8 hyönteisjäljitelmät, 10-4 streamerit ja lohiperhot, uistimista 2 – 5 cm pikkuvaaput. Kalastus kannattaa keskittää hämärään/yöhön. Syksyllä perho- ja uistinkokoa voidaan kasvattaa vedenkorkeutta mukaillen. Parhaiten käyvät silloin luonnonmukaiset perhot ja uistimet ja mieluiten yöaikaan.
Kalastusinfo: Netissä merikarvianjoki.fi .Varsinais-Suomen ELY-keskus puh. 020 636 0060.
Lankosken laavu ja tulipaikka.
PALVELUT A
LAPSESTA KALAAN KOHDE – HYVÄ PALVELUVARUSTUS
Alueella on tarjolla monipuoliset palvelut. Merikarvian keskustasta löytyy tyypilliset taajamapalvelut. Lisäksi jokivarressa sijaitsee useita majoituspalveluita tarjoavia yrittäjiä. Lähes joka koskelta löytyy taukopaikka, jossa tulipaikka, laavu ja kuivakäymälä. Ruokailumahdollisuuksia on muun muassa Lankosken Köffillä, sekä Tuorilan SEO:lla. Eumer Fishing Center palvelee Holmankoskella.
Kalastuksesta tietoja antaa Merikarvianjoen toiminnanjohtaja, puh. 044 724 6440 tai info@merikarvianjoki.fi. Merikarvianjoen yhtenäislupa-aluetta hoitaa Merikarvianjoen Kalakierros.
Koskille on viitoitus ja sieltä löytyy myös tauko- ja pysäköintipaikat. Kalastusluvat voit ostaa internetin kautta osoitteesta http://jokiluvat.merikarvianjoki.fi tai lupamyyjiltä. Lupamyyjiä ovat Lankosken Köffi, puh. , Tuorilan SEO, puh. sekä Rautanet Merikarvia, puh. Merikarvianjoki on kokonaisuudessaan erityislupa-aluetta.
Kalastuslupa oikeuttaa kahden ja perhelupa kolmen kirjolohen ottamiseen vuorokaudessa. Kalastus on sallittua vain perholla ja uistimella. Kalastus on sallittu koko vuoden. Eumer Fishing Centerillä on oma yksityinen kalastusalue. Merikarvianjoen erilliskalastusluvan lisäksi myös valtion kalastonhoitomaksu tulee olla suoritettuna Merikarvianjoella kalastettaessa
Eumer Fishing Center, Kalkuttaantie 10, Merikarvia, puh. 0400 252 969
Merikarvian Matkailuneuvonta, Kunnanvirasto, puh. 02 540 333.
Päivitetty 5.7.2013 PN