MERIKARVIAN MERIALUE
Merikarvian merialueen maisemaa.
YMPÄRISTÖ A
Merikarvian merialue on noin 1200 saaren, luodon ja karikon pirstoma, rannoiltaan paikoin, mm Merikarvianjokisuistossa melko rehevää, mutta väli- ja ulkosaariston osalta karua. Selkämeren ulappaan rajoittuvan omaleimaisen saaristoalueen kivikkoisuus on silmiinpistävää. Alueen saarissa lähellä rannikkoa on puulajeina pääasiassa kuusi, mutta on myös mäntyjä ja lehtipuita. Syksyisin tyrnimarjat antavat oranssista lisäväriä saarien rannoille. Merikarvian keskustasta länteen alle 10 km:n etäisyydellä mantereesta sijaitsee karun kaunis Ouran saaristo. Ourassa esiintyy harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja. Siellä on myös Hamskerin retkisatama ja Kaddin kalastajasaari.
Rannikon ja saaristoalueen vedet ovat pääasiassa melko matalia ja erittäin kivikkoisia. Vesi on väriltään yleensä melko kirkasta, mutta vaihtelut ovat suuria. Mereltä puhaltavat kovat tuulet voivat ajoittain samentaa vedet. Saaristo sijaitsee avaa merta vasten, joten merenpuoleisilla tuulilla aallokko voi kasvaa korkeaksi. Suojaisia alueita löytyy kuitenkin lähes aina suurempien saarien ja lahtien suojasta läheltä mannerta. Alueen mökkirakentaminen on pysynyt varsin kohtuullisena.
Ympäristöinfo: Satakunnan ELY-keskus puh. 0295 022000 .
Merikarvian edusta on tunnetusti hyvää aluetta hauenkalastukseen.
KALASTO B
Luontaiset kannat: Hauki, ahven, siika säyne, harjus, made
Istutetut kannat: Meritaimen, harjus, lohi, siika, kuha (kirjolohi)
Merikarvian merialueen vallitsevina vapakalastussaaliina ovat ahven ja hauki. Lisäksi alueella kalastetaan meritaimenta, säynettä, lohta ja kuhaa, jonka kannat ovat istutuksista voimistumassa. Alueen erikoisuutena ovat meriharjukset, jotka ovat viimeaikoina valitettavasti harvinaistuneet. Siikaa pyydetään ulkosaaristossa perholla ja pilkillä.
Hauen kalastus onnistuu hyvin koko avovesikauden. Merikarvianjokisuun hyvät haukikannat mahdollistavat myös hauen talvipilkinnän. Kesäaikaan rantavesissä tyypillinen hauen koko on 1-3 kg, suurempia löytyy väli- ja ulkosaaristosta. Suurimpiin haukiin parhaat mahdollisuudet ovat alkukesästä ennen kutua touko-kesäkuussa ja myöhään syksyllä loka-marraskuussa.
Ahventa pilkitään talvisin, jolloin alkutalvi ja myöhäinen kevät ovat suosittua kalastusaikaa. Avovesikaudella ahventa kalastetaan heittokalastusvälinein sekä pilkillä varsinkin keskikesästä alkusyksyyn. Heittokalastuksessa erityisesti jigit ovat suosittuja. Myös lipat ja lusikat antavat kalaa.
Mateen pilkintä on hyvin suosittua tammi-helmikuussa jokisuistossa ja meren virtaavissa salmissa. Tavallinen saaliskalan koko on 0.5-3 kg, mutta 3-6 kg kaloja saadaan säännöllisesti.
Meritaimenen kalastuskausi ajoittuu kevääseen, huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun ja myöhäissyksyyn, loka-marraskuuhun. Uistelu melko pinnasta vaapuilla ja kevyillä lusikkauistimilla lienee tuottoisinta. Myös heittokalastus tuottaa tulosta.
Lohen uistelu ajoittuu toukokuun lopulta kesäkuun keskiväliin, jolloin lohien suurimmat vaellusparvet suunnistavat kohti Perämereen laskevia jokia. Myös Selkämerellä syönnöstävää lohta voi uistella, jolloin kausi on pidempi.
Harjus ja siika ovat kaloja, joiden tavoittaminen ilman opasta on melko vaikeaa. Kalastuksessa käytetään pieniä perhoja ja lippoja. Meriharjus on uhanalainen ja niiden ottamista saaliiksi ei suositella.
Saariston alue on erittäin kivikkoista. Merikorttiin merkkaamattomia kiviä on paljon. Merikarvian satamasta on merkityt reitit Ouran saaristoon, Porin suuntaan etelään ja pohjoiseen kohti Vaasaa.
Kalastusinfo: Varsinais-Suomen ELY-keskus puh. 0295 022500 .
Merelle on mahdollista lähteä myös kalastusoppaan johdolla, jolloin saalis on varmempi.
PALVELUT B
Ks. myös luokiteltu kohteemme Merikarvianjoki. Paikka tarjoaa myös koskikalastuksen tuomaa vaihtelua.
Kalastuskeskus ja tehtaanmyymälä Eumer fishing center, puh. 050 4408386, info(at)eumer.fi. Kalastusopastus, Mika Pitkänen, Riverside Nature Oy, puh. 0400 447 162, e-mail: mika.pitkanen@riverside.fi. Kalastuspaketit ryhmille ja yritysasiakkaille.
Keskustan kohdalla suojaisessa Krookan satamassa, on tarjolla monipuoliset satamapalvelut, hyvä veneluiska, polttoainemyynti, ravintoloita ja kalansavustamoita, mm. Kalansavustamo Santa, puh. 02 551 1221. Kesäisin satamassa järjestetään erilaisia tapahtumia, mm. Meripäivät.
Satamaa vastapäätä on Brändöön saari, jonka eteläpäässä on Mericamping, puh. 02-5511283, Mökkimajoitusta, saunoja, asuntovaunualue, 30 veneen vierasvenesatama ja vuokraveneitä ja kanootteja.
Vene- tai kalastusretkiä: Kalastusmatkoja ja ateriapalveluita: Lomakoti Veneranta, puh. 0400 424 044 tai 040 771 3881. Kalastusmatkoja järjestää Kalastustarvike Närvänen Ky, Pori, puh 02 6325589.
Tilaa suuremmillekin seurueille on Vanha-Heikkilän majatalossa keskustassa, puh. 050 5337836 ja hotelli Merikievarissa Tuorilassa valtatie 8:n varrella Merikarviasta, puh. 02 529 2929, mökkejä mm. Ouran saaristossa. Matkakoti Salminen, Tuorila, puh. 02 551 3210. Kortteeri Oiva 02 55 14 191
Mökkimajoitusta meren ja Merikarvianjoen läheisyydessä: Niittyniemen lomamökit, puh. 0400 393 285. Lohi Mökki, puh. 02 551 3182. Koivuniemen Herra, Alakylä, puh. 02 551 1663, bed&breakfast, kotieläintarha.
Heittokalastukseen alueella käy Länsi-Suomen läänin viehekalastuslupa. Vetouisteluun useammalla vavalla voi lunastaa Yli- ja Alakylän kalastuskuntien (8000 ha) kipparikohtainen uistelulupa tai/ja Merikarvian rannikon eteläosan Köörtilän kalastuskunnan (3000 ha) lupa.
Lupia myyvät: Kalastuslupia myyvät Lankosken Köffi, 02 5514 191, Tuorilan Seili, 02 631 1900, Kapun lohi, Tuorila, puh. 0400 469 902
Merikarvian Matkailuneuvonta , kunnanvirasto, puh. 02 540 333.
Päivitetty 1.8.2014 / PN