KEMIN EDUSTAN MERIALUE

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, kuha, lahna, lohi (merilohi), made, muikku, siika, taimen (meritaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Vetouistelu

Vesistö

Meri

Tyyppi

Laatu-apaja

KEMIN EDUSTAN MERIALUE

Kemin edustan merialue Torniosta Simoon soveltuu monipuoliseen kalastukseen ympäri vuoden.

 YMPÄRISTÖ B

Kemin merialue soveltuu kaikenlaiseen virkistyskalastukseen. Ympäristöltään Kemin kaupungin ranta on rakennettu, mutta edustan saaristo tarjoaa luontaista maisemaa. Muutaman kilometrin päässä rannasta avautuu Perämeren kansallispuisto, ympäristöltään A, joka on matalien karikoiden ja maankohoumassa syntyneiden saarten ainutlaatuinen kokonaisuus. Kemin vapaan virkistyskalastusalueen rantamaisemaan ja ympäristöön kuuluvat kaupungin rakennukset sekä Enson ja Metsäbotnian tehtaat. Ulkomeren suunnalla meri aukeaa aavana ja karikkoisena. Huolimatta alueen puunjalostusteollisuudesta Kemin vedenlaatu on hyvä myös rannikon edustalla. Perämeren vedenlaatu on kauempana rannasta erinomainen ja leväkukintoja ei esiinny lainkaan.

  Ympäristöinfo:  Lapin ELY-keskus puh. 0295 037000 (vaihde). Ilmatieteenlaitoksen internetsivuilla merivedenkorkeus Kemissä.

Kevät- ja syyskaudella meritaimen rantautuu uistelijoiden tavoiteltavaksi rannikon ja saarten laitamille.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: Hauki, ahven, kuha, siika, muikku (maiva), harjus, meritaimen, lohi, lahna, made. Istutetut kannat: Lohi, meritaimen, siika, kuha.  Perämeren luontaiseen kalastoon kuuluu siikamuodoista paikallinen karisiika, joka on pienikasvuista. Perämeren pohjukkaan laskevista joista ovat peräisin vaeltavat lohikalat vaellussiika ja lohi. Uhanlaista meriharjusta esiintyy merialueella luontaisesti tihentymien painottuessa ulkomeren matalikoille. Merialueella on yhdessä viehekalastuksen kanssa kotitarve- ja ammattikalastusta.

 Merellä kalastetaan veto- ja heittouistellen, onkien ja pilkkien. Taimenen viehekalastuksen parasta aikaa on toukokuu ja syys-lokakuu, jolloin taimenet ovat tavoitettavissa rannikon tuntumasta. Hauen ja ahvenen viehepyynti keskittyy kevääseen ja alkukesään, sekä syksyyn. Talvella pilkkikausi kestää huhtikuun loppuun. Verkkokalastus on merellä vähentynyt huomattavasti aiemmasta lisääntyneiden hylkeiden rikkoessa verkot ja syödessä saaliit. Kalastusaikaa alueella on ympäri vuoden.

  Kalastusinfo:  Lapin ELY-keskus kalatalousyksikkö puh. 0295 037000 (vaihde). Kemin kirkonkylän osakaskunta. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Petter Nissén puh. 0500-440 923.

Meren rannikolta löytyy yli kymmenen hyvää veneiden laskuluiskaa.

 PALVELUT A

LÄHIKALASTUSPAIKKA – kaupungin lähistöllä sijaitseva kalastuskohde.

Kemin, Tornion, Keminmaan ja Simon kuntien läheisyys takaavat alueen monipuoliset palvelut.

 Alueen läheisyydessä on majoitusmahdollisuuksia mökki- ja leirintämajoituksesta aina hotellitasoon saakka. Laajaan tarjontaan voi tutustua Visit Meri-Lappi sivustolla. Keminmaassa huoneistohotelli Jokikeskus Kemijokisuulla Vallitunsaaressa puh. 016-221 858. Kemissä on tarjolla lähinnä hotellimajoitusta.  Kemissä Scandic Kemi korttelin päässä venesatamasta puh. 016-4654 012. Meren rannassa Simossa Simoniemessä  Wanha Pappila puh. 040-822 3400. Torniossa Camping Tornio puh. 016-445 945.

 Kemissä on tavarataloja ja kalastustarvikeliikkeitä, joista voi täydentää välinearsenaalia.

 Kemiin pääsee niin junalla, autolla kuin lentokoneellakin.

 Huollettuja veneluiskia on Kemin alueella viisi ja Keminmaassa jokisuulla yksi. Laavuja ja tulipaikkoja on useissa meren saarissa. Perämeren kansallispuistossa Selkäsarven saaressa autiotupa ja tulipaikka. Kemissä ja Keminmaassa on yhteensä viisi pienvenesatamaa. Vierasvenepaikkoja on Kemin kaupungin sisäsatamassa.

 Oppaita välittää Kemijokisuun Kalastuskeskus puh. 016-221858.

 Kemin kaupunki ja muut vesialueen omistajat ovat perustaneet Kemin edustan merialueelle vapaan virkistyskalastusalueen, jolla ei tarvita mitään kalastuslupia valtion kalastonhoitomaksua lukuun ottamatta. Vapaa virkistyskalastusalue sijaitsee pääosin Kemin kaupungin, Ajoksen ja Selkäsaaren rajaamalla alueella. Rannikon merialueen yksityiset vedet Torniosta Simoon ovat osakaskuntien vesialueita ja tarvitset osakaskunnan kalastusluvan, jos uistelet yhtä useammalla vavalla per henkilö. Valtion yleisvesialueella kylänrajojen ulkopuolella kalastusluvaksi riittää kalastonhoitomaksu, eikä vapamäärää kalastuksessa ole rajoitettu. Yleisvesialue alkaa Kemin edustan merialueella läheltä rannikkoa vain muutaman kilometrin päässä venesatamista.

Palveluinfo: Visit Meri-Lappi.  Kemijokisuun Kalastuskeskus puh. 016-221858, Vallitunsaari.  Keminmaan kunta. Kemin kaupunki.

  Kalastajan nähtävyys Isohaaran 230 metriä pitkä kalaporras sijaitsee Kemijokisuun Vallitunsaaressa Isohaaran uudemman voimalaitoksen yhteydessä.

Päivitetty 11.8.2023 Petter Nissén