Suurkalarekisteri
Säännöt: Rekisteriin kootaan tietoja kalastuslain ja -asetuksen mukaisesti Suomesta saaduista suurkaloista. Vavalla saadun kalan tulee olla tarttunut suusta koukkuun.
Kalan pyyntivesistö: Kala tulee olla saatu Suomesta. Rajajoilla hyväksytään myös rajajokiosuudella naapurimaan puolelta saatu kala. Lisäksi hyväksytään Suomen talousvyöhykkeeltä saadut kalat, sillä edellytyksellä, että alus on lähtenyt Suomalaisesta satamasta ja palannut Suomalaiseen satamaan.
Sellaista kalaa, joka on siirretty suurkalakokoisena toiseen vesistöön, ei uudelleen saatuna enää hyväksytä suurkalarekisteriin. Tämä ei kuitenkaan koske kalanviljely/-kasvatuslaitoksesta istutettua kalaa.
Suurkalarekisterissä on kaksi sarjaa: 1) vapavälineet 2) pyydykset ja muut kalastusmuodot
Suurkalastajan ansiomerkki: Henkilö, joka pyydystää kalan, jonka paino ylittää oheisen taulukon vähimmäispainorajan on oikeutettu lunastamaan suurkalastajan ansiomerkin (10 €). Vapavälineillä sekä pyydyksillä ja muilla kalastusmuodoilla saaduille kaloille on oma merkkinsä.
Suurkalastajan kultainen ansiomerkki: Merkkiin oikeuttaa kunkin lajin vuoden suurin yksilö aktiivisten välineiden sekä pyydysten ja muiden kalastusmuotojen sarjassa. Vuoden suurimman yksilön tulee täyttää suurkalastajan ansiomerkille asetettu painoraja, jotta se oikeuttaisi kultaiseen ansiomerkkiin.
Suurkalan ilmoittaminen: Suurkalarekisteriin otetaan vain 2000-luvulla saatuja kaloja.
Suurkalan voi ilmoittaa sivuiltamme löytyvällä sähköisellä lomakkeella tai perinteisesti postin välityksellä.
Kalasta otetut hyvälaatuiset kuvat ovat ensiarvoisen tärkeitä kalan koon ja lajinmäärityksen varmistamiseksi. Voit liittää ilmoitukseen useampia kuvia.
Tulostettavat ilmoitukset lähetetään Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöön (SVK), osoite: Vanha Talvitie 2-6 A 11, 00580 Helsinki.
– Sähköinen suurkalan ilmoituslomake
– Tulostettava suurkalan ilmoituslomake
Ilmoituskaavakkeen voi myös tilata puhelinnumerosta 050 597 4933 tai s-postilla vapaa-ajankalastaja@vapaa-ajankalastaja.fi.
Suurkalarekisteriin lähetettyjä kuvia sekä pyytäjän nimi voidaan julkaista Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ja Suomen Ennätyskalalautakunnan julkaisuissa ja nettisivuilla.
Vapautetut suurkalat
Kannustamme vapauttamaan suurkalat. Vapautettavaa kalaa ei kuitenkaan missään tapauksessa saa laittaa vaa´an koukkuun roikkumaan, vaan se pitää punnita punnituspussissa, solmuttomassa haavissa tai vastaavassa. Ryhmän B kalat mitataan tasaisella alustalla ja/tai mittanauha suoraksi vedettynä (kala asetettuna mitan päälle). Pituus mitataan kuonon kärjestä varovasti yhteen puristetun pyrstön kärkeen. Katso oikeaoppiset kalan vapauttamisohjeet tästä.