Vimpa

Vimpa Vimpa on kasvattanut suosiotaan onkijoiden kohdekalana. Kuva: Olli Saari

Vimpa

Vimba vimba

Vimpa on särkikaloihin kuuluva vaelluskala, jota tavataan Suomessa Itämeressä sekä siihen laskevissa joissa. Vimpa kutee toukokuussa, jolloin vimmat nousevat jokiin suurissa parvissa. Kutunousun aikaan toukokuussa vimpaa saa hyvin onkimalla, joko koho-ongella tai pohjaongella. Syötiksi kannattaa laittaa mato, katkarapu tai kärpäsen toukkia.
Vimman kutu tapahtuu useassa erässä ja voi kestää jopa kuukauden.

Vimpa

Vimpa on kasvattanut suosiotaan onkijoiden kohdekalana. Kuva: Olli Saari

Tuntomerkit
Vimman väritys on särkikaloille tyypillinen hopean harmaa. Kutuaikana koiraiden selkä kuitenkin tummuu lähes mustaksi ja vatsa alkaa punertaa. Vimmalla on kuonomainen alaleukaa pidempi yläleuka. Suu näyttää alhaalta päin katsottuna puolikuun muotoiselta. Kylkiviivalla on suomuja noin 57-63 kappaletta. Hyvä tuntomerkki on myös pitkä peräevä, jossa on 20-24 ruotoa.

Ravinto
Vimpa on pohjaravintoon erikoistunut särkikala, jonka ravinto koostuu lähinnä pohjaeläimistä, kuten katkoista, hyönteisentoukista, kotililoista sekä simpukoista.

Levinneisyys ja elinympäristö
Keski-Euroopassa tunnetaan useita vimman sisävesikantoja, mutta Suomessa vimpaa tavataan ainoastaan mereen vaeltavana muotona. Itämeressä sen esiintymisalue kattaa Suomenlahden, Saaristomeren sekä Pohjanlahden noin Porin korkeudelle asti.

Kasvu
Vimpa on suhteellisen hidaskasvuinen kala. Ensimmäisen elinvuotensa aikana ne saavuttavat noin kuuden sentin mitan, mutta tämän jälkeen kasvu hidastuu. Ensi kertaa kutevat, 7-8 -vuotiaat vimmat ovat yleensä noin 25 sentin mittaisia. Maksimissaan vimpa voi kasvaa Suomessa noin 45 sentin mittaiseksi ja kilon painoiseksi. Suomen ennätysvimpa saatiin verkoilla Loviisasta vuonna 2015 ja se painoi 0,764 kiloa.