puosletinjärvi, Kustavi

Pinta-ala: 2,7 ha

Uintimatka merestä: 850 m

Korkeusero merestä: 0,5 m

Syvyys: 0,3 – 1,5 m

Kunnostettu: talvi 2023-2024

Kustavin toinen haukitehdas toteutettiin Puosletinjärven laskuojan kunnostuksena.

Paikallisten mukaan Puosletinjärvessä kävi muinoin kovasti kaloja kutemassa. Nyttemmin laskuojan yläosa oli kuitenkin kasvanut niin tiheästi täyteen järviruokoa, ettei kaloilla ollut enää pitkiin aikoihin kunnon mahdollisuutta nousta perille.

Viime vuosina ojan tiheässä ruovikossa näkyi jopa kiinni juuttuneita ja jumiin kuolleita haukia, jotka ovat pyrkineet järvelle siinä onnistumatta. Vain aivan sormenmittaisilla pienillä kaloilla on ollut mahdollisuus päästä hyville kutupaikoille saakka. Tällainen isojen petokalojen siivilöinti pois kutupaikoilta suosii pienten ja hidaskasvuisten kalojen geenejä ja aiheuttaa täten ns. negatiivista luonnonvalintaa, mitä voidaan pitää haitallisena.

Laskuojaa kunnostettiin ja kaloilla on nyt pääsy Puosletinjärveen.

Kuvina on tarinaa koko prosessista vähän pitemmältä ajalta:

 

Syksyllä 2022 laskuojalla pidettiin niittotalkoot käsivoimin. Aloituksen hetkellä urakka vaikutti lähes voittamattomalta, sillä umpeenkasvanutta ojapätkää oli reilu 200 metriä ja ruoko korkeaa.

Tiheän järviruo’on poisto on raskasta ja melko hidasta työtä…

… mutta talkoolaisten kädenjälki alkoi näkyä ja tsemppi kasvoi.

Toisen talkooillan loppupuolella päästiin jo järven äärelle, joka pilkistää viimeisten ruokojen takana. Tässä kohden maa / pohja upotti niin pahasti, että kuvassa näkyvät viimeiset ruo’ot jätettiin paikalleen. Kalat puskisivat tuosta kyllä keväällä.

Seuraavana keväänä ojalle järjestettiin riistakameraseuranta, jolla saatiin käsitystä, että mitä kalaa ojassa liikkuu.

Kalaliikenne oli vilkasta: haukia, ahvenia, säyneitä, muuta särkikalaa…

Myös veden pH, lämpötila ja saliniteetti olivat kalojen lisääntymiselle sopivat.

Mutta kuten tiedossa oli, käsin niitetty ruoko kasvaa ensimmäisen kesän aikana takaisin. Tässä kohdassa oli niiton jälkeen avointa ja riistakameraseuranta keväällä. Loppukesällä sai jo käyttää viikatetta löytääkseen kameratolpan.

Talkoilla aikaansaatu kulkuyhteys kaloille oli niin kovassa käytössä keväällä, että pysyvämpi kunnostus katsottiin satsaamisen arvoiseksi. Vuodenvaihteessa 2023-2024 paikalle saatiin töihin kelluva ponttonikone.

Koneen kauhana käytettiin harvaa ”talikkokauhaa”, sillä emme halunneet varsinaisesti kaivaa itse ojaa vaan ainoastaan poistaa siitä ruokojuurakkoa.

Tulemme seuraamaan kalastoa ja kohteen toimivuutta taas keväällä 2024.

Idea tämän kohteen kunnostamisesta löytyi puhtaasti karttatyöskentelynä ja kohteeseen maastossa tutustumalla.

Rahoitus:

Kunnostuksen urakointikustannukset katettiin Suomen Vapaa-ajankalastajien suorajäsenten haukitehdastoimintaan osoittamilla jäsenmaksukohdennuksilla sekä perhovälinevalmistaja Visionin Save the Natives -ohjelmasta saadulla lahjoituksella.

Selvitys-, suunnittelu- ja palkkakustannuksista vastasi Haukitehdas-hanke, joka on saanut avustusta MMM:n jakamista kalastonhoitomaksuvaroista.

Urakointi: Kohteen koneurakoinnista vastasi Ari Vainio Oy.