Toimi näin, kun saat ennätyskokoisen kalan tai ravun

Ohjeistus

Unohda kiire. Toimi huolellisesti. Mieti mitä teet. Ennätysilmoituksen arvo on sitä suurempi, mitä paremmin se on dokumentoitu.
– Pane muistiin, keitä oli läsnä pyyntitilanteessa ja pyydä yhteystiedot ainakin kahdelta todistajalta.

Mikäli haluat kalasta virallisen Suomen ennätyksen (A tai B luokitus), tulee sinun punnita kala virallisella vaa’alla, eli kaupan vaaka tai vastaava.
– Tainnuta kala, mutta älä perkaa äläkä edes verestä sitä. Säilytä kala tai rapu kokonaisena. Vie kala tai rapu mitattavaksi, punnittavaksi ja kuvattavaksi.

– Mittaa kalan pituus leuan kärjestä yhteen puristetun pyrstön päähän millimetrin tarkkuudella. Aseta kala mittaamisen ajaksi tasaiselle alustalle ja mittaa pituus alustaa pitkin kalan vierestä, äläkä kalan pintaa pitkin. Mittaa myös kalan suurin ympärys.

– Mittaa ravun pituus otsapiikin kärjestä suoraksi ojennetun pyrstön uloimpaan kärkeen millimetrin tarkkuudella. Mittaa villasaksiravulta selkäkilven leveys leveimmältä kohdalta piikkeineen.

– Punnitse kala tai rapu mieluiten kaupan tai postin vaa´alla, jolla saat painon gramman tarkkuudella. Jos et heti pääse punnitsemaan kalaa, laita se kokonaisena mahdollisimman kylmään paikkaan odottamaan punnitsemista.

– Hanki punnituspaikalle kaksi ulkopuolista todistajaa, esimerkiksi kaupassa punnittaessa myyjät. Kirjoita punnitustodistus, josta selviää kala- tai rapulajin ja painon lisäksi tarkka punnituspaikka ja -aika, vaakatyyppi ja todistajien yhteystiedot. Pyydä todistajia vahvistamaan se allekirjoituksellaan. Jos vaaka tulostaa kuitin, liitä se punnitustodistukseen.

– Ota kalasta tai ravusta valokuvia. Normaalien saaliskuvien lisäksi kuvaa kala tai rapu tasaisella alustalla ja laita sen viereen jokin tuttu esine, esimerkiksi sanomalehti, aikakauslehti tai tulitikkulaatikko. Myös punnitustilanteesta kannattaa ottaa kuvia.

– Jos mahdollista, pakasta kala tai rapu kokonaisena odottamaan mahdollisia tutkimuksia. Tämä on erityisen tärkeätä mm. lohen ja taimenen sekä särkikalojen kohdalla lajinmäärityksen takia. Jos et voi pakastaa koko kalaa esim. sen suuren koon takia, pakasta ainakin sen pää.

– Ota talteen ainakin 10 suomua kalan kyljestä ja säilytä niitä paperipussissa, jossa ne pääsevät kuivumaan.

Täytä saalisilmoituslomake.
– Voit ilmoittaa kalan esimerkiksi SVK:n sähköisellä ilmoituslomakkeella tai tulostettavalla lomakkeella .

– Lähetä täytetty saalisilmoituslomake liitteineen mahdollisimman nopeasti jollekin alan valtakunnalliselle järjestölle tai sellaiselle lehdelle, joka kerää tietoja suurkaloista. Jos olet pakastanut kalan, laita siitä tieto saalisilmoitukseen. Rekisterin tai kalakilpailun pitäjältä saat tiedon siitä, miten pakastetun kalasi tai rapusi kanssa tulee menetellä

Jos haluat vapauttaa kalan

Varustaudu ennen kalastamaan lähtöä kalan vapauttamiseen, dokumentointiin ja elävänä säilyttämiseen soveltuvilla välineillä.
– Koukunirroituspihdit, vaaka, mitta, kamera, sumppu tai karppisäkki tms.

Säilytä ennätyskalaa haavissa tai sumpussa tms. sen aikaa, kunnes saat todistajan paikalle.
– Varmistu että kalalla on riittävästi tilaa ja se voi hyvin.

Jos haluat kalasta virallisen Suomen ennätyksen (A tai B -luokitus), tulee kala punnita kaupan vaa’alla tai vastaavalla. Tällöin sinun tulee viedä kalan punnittavaksi elävänänä tarkoitukseen soveltuvassa vesisäiliössä kalan hyvinvointi huomioiden.

Pituusennätys
Ennätyskalan voi tiettyjen lajien osalta rekisteröidä myös pituuden perusteella. Tämä mahdollistaa ennätyskalan vapauttamisen.
– Ennätyskalalautakunta on päättänyt helmikuun 2023 kokouksessaan, että ahven, hauki, harjus, karppi ja kuha voidaan rekisteröidä ennätykseksi painon lisäksi myös pituuden perusteella.
– Ainoastaan pituuden perusteella rekisteröitäviä kaloja ja rapuja ovat: hietatokko, härkäsimppu (sisävedet), isotuulenkala, kilohaili, kirjoeväsimppu, kivennuoliainen, kivisimppu, kolmipiikki, kymmenpiikki, liejutokko, mustatokko, mutu, nahkiainen, pikkutuulenkala, salakka, seitsenruototokko, siloneula, särmäneula, täpläsilli, valkoevätötö, vaskikala, viisipiikki, jokirapu, täplärapu ja villasaksirapu.
Jokaiselle lajille on ennätyskalarekisterissä ilmoitusraja.

Ennätyskalan mittaaminen kuvaaminen

Mittaaminen
Kala mitataan vaaka-asennossa.
Mitan tulee olla suorana kalan alla.
Kalaa ei saa tarkoituksellisesti peittää käsillä.

Kuvaaminen
Kalan pituuden tulee käydä luotettavasti ja yksiselitteisesti ilmi valokuvasta.
Valokuva tulee ottaa kohtisuoraan alaspäin kalan kuonon yläpuolelta ja koko kala tulee näkyä kuvassa.
Kalan kuonon tulee olla mitan nollakohdassa ja pyrstön tulee olla kiinni mitassa.
Kalasta tulee olla vähintään yksi kuva, jossa se näkyy kokonaan.
Lisäkuvat ja mahdollinen video tuovat lisää todistusarvoa.

Tietoja suurkaloista ja isoista ravuista keräävät:

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Vanha Talvitie 2-6 A 11
00580 Helsinki
puh. 050 525 7806
vapaa-ajankalastaja@vapaa-ajankalastaja.fi
Sähköinen ilmoituslomakeTulostettava ilmoituslomake
(Suurkalakilpailu ja -rekisteri. Kaikki kalalajit ja pyyntitavat)

Kalatalouden Keskusliitto
Malmin Kauppatie 26
00700 Helsinki
puh. (09) 684 4590
kalastus@ahven.net
www.ahven.net
(kaikki kala- ja rapulajit, kaikki pyyntitavat)

Erä-lehti
Esterinportti 1
00015 Otavamedia
puh. (09) 15 661
era@otavamedia.fi
www.eralehti.fi
(Suomen Suurin Kala -kilpailu. Vapasarjoissa ahven, siika, harjus, kuha, hauki, merilohi, järvilohi ja järvitaimen. Pyydyssarjassa kaikki Suomen ennätyskalarekisterissä 2000-luvulla rekisteröidyt kala- ja rapulajit)

Metsästys ja Kalastus -lehti
Maistraatinportti 1
00015 Otavamedia
puh. (09) 15 661
(yli 10 kilon hauki, vain vapavälineet)